Studie woontoren Hereweg Groningen
De stad Groningen is de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. Daarbij is er steeds meer sprake van verticale bouw. Ook de Hereweg verandert, zeker nu de Zuidelijke Ringweg aan het zicht onttrokken wordt. Dat biedt volop ruimte voor ontwikkeling.
De robuust ogende toren staat als een vesting op de hoek van de Rivierenbuurt en waakt als het ware over de stad. Opgetrokken in een ruige rode steen, op een plint van natuursteen die aansluiting vindt bij Fongersstede en haar omgeving geeft het gebouw een knipoog naar zowel historie als toekomst.
Hoogbouw
Hereweg 85 ligt zeer gunstig ten opzichte van het stadscentrum, het centraal station, de ringweg en voorzieningen als scholen, winkelcentra en recreatiegroen, wat het een tot zeer begeerlijke woonlocatie maakt.
Met de komst van de nieuwe zuidelijke ringweg, die verdiept wordt uitgevoerd, zal tegelijkertijd het nieuwe Zuiderplantsoen worden gevormd. Dit nieuwe park zal een uitbreiding van het Sterrebos boven de tunnel van de ringweg betekenen en zorgen voor een heuse kwaliteitsinjectie voor de omliggende wijken.
De hoogbouw zal dwars op de rijrichting van de Hereweg worden geplaatst waarbij de zuidelijke gevel in een vlakke vormentaal wordt uitgevoerd. Dit in tegenstelling tot de noordzijde (de stadskant), deze wordt gevormd door een samenspel van volumes die zowel vertikaal als horizontaal van elkaar verspringen. De hoogbouw zal een oriëntatie naar alle windstreken krijgen met rondom volop ramen en buitenruimtes die maximaal uitzicht bieden over stad en ommeland.
Architectuur
De basisvorm bestaat uit een rechthoekig volume dat dankzij vele differentiaties ín en áán de gevel een aantrekkelijk en divers gevelbeeld zal vormen. Opgetrokken uit een rode baksteen die verwijst naar de Groninger baksteentraditie zal de hoogbouw een krachtige en robuuste uitstraling met zich meekrijgen.
De zuidzijde van de toren zal overwegend vlak en homogeen worden uitgevoerd terwijl de noordzijde een diverser spel van volumes en verspringingen kent. De noordzijde, uitkijkend over de stad kent diverse vertrappingen en setbacks aan het hoofdvolume. Deze verspringingen bieden telkens weer ruimte voor een groene invulling van de buitenruimte. Het aangezicht van de gevels wordt gevormd door een strak ritme van gevelopeningen, balkons, loggia’s en metselwerkvariaties. Naargelang
de hoogte wordt er gevarieerd met deze elementen zodat de toren op verschillende hoogte diverse ritmes en variaties krijgt.
De plint van de hoogbouw kent dankzij de wijze van materialisatie en detaillering een sterke relatie tot het historische fragment dat is bewaard gebleven van de fietsfabriek Fongers. En de lijn naar het verleden gaat nog verder. Hoog in de toren, kijkend richting het Zuiden bevindt zich namelijk een standbeeld van Carl Rabenhaupt dat verwerkt is in een kader dat
zich voegt in het ritme van de gevel. Dit alles draagt bij aan een rijke en boeiende uitstraling van de hoogbouw met als doel een vriendelijke, doch zelfverzekerde uitstraling en levendigheid toe te voegen aan de skyline van Groningen, de Rivierenbuurt en de Hereweg.