SCAN-TO-BIM: Het iconische stadhuis van Groningen

DIGITALE REPLICA VAN HET STADHUIS

Pdb|design is zonder twijfel één van de meest ervaren bureaus op het gebied van het scannen van gebouwen en het vervaardigen van hoogwaardige 3D-modellen die direct geschikt zijn voor BIM-toepassingen (BIM staat voor Building Information Modelling). We hebben wat dat aangaat de standaard gezet voor digitaal bouwen.

Al vele jaren geleden gingen we van start als pioniers in het digitaal inmeten van gebouwen met hightech 3D-laserscanners. Onze drive en onze ervaring
in verbouw, transformatie en cultureel erfgoed hebben wij ingezet om BIM succesvol in te zetten bij bestaande gebouwen, van historisch tot een recenter verleden. BIM is in de huidige tijd niet meer weg te denken. Met BIM wordt alles in één keer tot op de millimeter vastgelegd. En kunnen nieuwe plannen tot in detail worden uitgewerkt.

Een goed begin is het halve werk. Scan-to-BIM is hét startpunt voor elk verbouw- of renovatieproject. We vonden het dan ook een grote eer dat de gemeente Groningen ons vroeg om een 3D-scan van het stadhuis te maken ten behoeve van een grote verbouwing. Een mooi project waarbij we een iconisch gebouw, met vele imposante vertrekken, tot in detail in kaart hebben gebracht.

Eerst werd door onze experts de bouwtoestand met laserscanners zeer nauwkeurig ingemeten. Onze bouwkundige BIM-modelleurs hebben de
scan gebruikt als 3D-onderlegger voor een gedetailleerd BIM-model. Het vormt de basis voor de ontwerpfase en later de uitvoeringsfase. Het grote voordeel daarbij is dat alle betrokken partijen, zoals constructeurs en installateurs, op basis van exact hetzelfde model hun plannen kunnen maken. Dit minimaliseert fouten. Een ander groot voordeel is dat er eerder kan worden begonnen met verbouwen en ook kostenreducties kunnen worden gerealiseerd.

Waardestellingestekeningen in het BIM model
Ook hebben we zogenaamde waardestellingstekeningen in het BIM-model geïntegreerd. Daarvoor gebruiken we een zelfontwikkelde applicatie waarmee we uiteenlopende monumentale waardes aan specifieke elementen kunnen toewijzen. De input was in dit afkomstig geval van de afdeling monumenten van de gemeente Groningen.