Pakhuizen Zuiderdiep

ONTWERP DRIE NIEUW TE BOUWEN PAKHUIS

Het betreft hier het ontwerp van 18 appartementen en een horecafunctie aan het bruisende Zuiderdiep in het centrum van de stad Groningen.

Aan het Gedempte Zuiderdiep, op de locatie waar vroeger de oude stadsmuur heeft gestaan, wordt een nieuw pand gerealiseerd met circa 210m2 horecaoppervlak op de begane grond en 19 appartementen daarboven. De kavel grenst aan de voorzijde aan het Zuiderdiep en loopt helemaal door tot aan de Burchtstraat, waar het maar liefst tegen de 2 meter hoger is.

Het nieuwe plan zal worden ontwikkeld in een rij van diverse horecagelegenheden met terrassen aan één van de belangrijkste uitvalswegen rondom het centrum. Om goed in dit bouwblok te
passen zal ook in dit plan de begane grond worden ingericht voor een horecagelegenheid. Deze zal een directe relatie aangaan met de brede stoep van het Zuiderdiep. Waarbij, in combinatie met de zonneschermen en een fraai terras, alles zeer goed past bij de rest van het bouwblok.

Het ontwerp bestaat uit een serie van 3 moderne interpretaties van een pakhuis waarvan er één uit drie bouwlagen met kap bestaat en twee uit vier bouwlagen met kap. Er is gekozen voor een onderverdeling van twee panden met een overeenkomstige uitstraling en één pand dat hiervan afwijkt. 

Hiervoor is gekozen om op deze manier beter aan te sluiten bij de verhoudingen, hoogtes en variatie van de overige bebouwing aan het Zuiderdiep. Deze afwisseling zorgt voor een gevarieerd en aantrekkelijk beeld.

Het linkerpand bestaat uit een traditionele opbouw van plint, met daarboven twee bouwlagen met als afronding een topgevel met zadeldak. De gevelindeling met telkens drie staande kozijnen per verdieping in donker metselwerk zorgt voor een heldere repetitie en een klassieke uitstraling. De overgang tussen openbare plint en privé-bovendeel wordt gemaakt door de toepassing van fraaie zonneschermen.

De twee overige pakhuizen zijn, dankzij een extra woonlaag aan de Zuiderdiepzijde, hoger. Het volume loopt door tot aan de achtergelegen Burchtstraat, waar dankzij het forse hoogteverschil niet vijf, maar vier bouwlagen het aangezicht vormen. Deze in rood metselwerk opgetrokken pakhuizen zijn middels een traditionele indeling vormgegeven. Beeldbepalend daarbij is de verticale stapeling van Franse balkons in het midden van de gevels. Aan weerszijden bevinden zich kleinere ramen en zijn er tal van details toegevoegd om de pakhuisbeleving extra kracht bij te zetten. Op de begane grond wordt de relatie met de straat versterkt door grote toegangspuien met veel glas toe te voegen.