Appartementen Pelsterstraat
Groningen krijgt er weer 15 appartementen en een bedrijfsruimte bij.
In de Pelsterstraat in Groningen worden deze twee gebouwen gerealiseerd. De sloop van de voormalige magazijnen en winkelruimten van Blokker is bijna afgerond en aansluitend starten de bouwwerkzaamheden.
Op de plaats van de afgebroken panden verrijzen twee nieuw gebouwen die in breedte zijn afgestemd op de brede parcelering in dit deel van de straat. Door een inspringing in de gevel zijn de volumes zorgvuldig ingepast met respect voor naastgelegen panden en zijn de zonnepanelen subtiel in het ontwerp geïntegreerd.
Het ontwerpidee werd gevormd door de parcelering van de straat en het programma waarin met een eenvoudige hoofdopzet een centrale portiekontsluiting is ontworpen. Hierdoor worden voor- en achtergevel volledig benut en zijn er geen gallerijen nodig. Het linker woongebouw beslaat historisch gezien twee kavels. De klassieke driedeling van de gevel van zo`n smaller kavel is vertaald naar een dubbelpand met twee keer drie traveeën met de centrale hoofdingang net uit het midden gepositioneerd. Hierdoor ontstaat er vanuit de entree een zichtlijn naar het achterliggende terrein.
De kapverdieping gaat vanaf straatniveau min of meer verscholen achter de verhoogde gevelbeëindiging waarachter de balkons verscholen gaan. De kap heeft de nokrichting met de straat mee, net als veel panden in de straat. In de Pelsterstraat is er in wisselende bouwstijlen gebouwd. Het eigentijdse ontwerp voegt zich geruisloos tussen de andere volumes. Door de penanten door te laten lopen voor de buitenruimtes langs, wordt het ritme niet onderbroken.
Het pand rechts betreft een drielaags gebouw met afgeknotte kap en ligt tegenover de hoofdingang van de Voormalige Rijks hogere burgerschool. Deze entree is centraal geplaatst in een grote middenrisaliet. Het nieuwe rechterpand is opgezet als dubbelpand en is programmatisch vergelijkbaar met het linkerpand.
Centraal in de plint bevindt zich de entree en heeft ook een centrale as door het gebouw. Boven de entree is de gevel naar binnen geplaatst. Het vormt zo de omgekeerde beweging van de overliggende pand. Veel panden in de straat beschikken over gemetselde dakkapellen en kleine topgeveltjes. Dit vormde de inspiratie om gevel door te trekken in de kap en de inpandige dakterrassen op de kapverdieping te overkappen. Dit maakt de buitenruimte tevens aantrekkelijker.